Regler for overvågning i det offentlige rum
Regler for overvågning i det offentlige rum
Overvågning i det offentlige rum er i dag et udbredt fænomen, som mange enten gør brug af eller selv bliver udsat for. Men hvordan ser lovgivningen egentlig ud? Hvad skal man være opmærksom på, hvis man ønsker at opsætte et overvågningskamera rettet mod vej eller fortov? Og hvordan adskiller reglerne sig for private kontra erhvervsdrivende?
I denne guide stiller vi skarpt på regler for overvågning i det offentlige rum, så du kan få et grundigt indblik i, hvad der er lovligt, og hvad der ikke er. Vi kommer omkring krav til skiltning, opbevaring af data, privatlivets fred og meget andet. Du vil også finde relevante eksempler på, hvilke typer overvågning der er lovligt – og hvornår du skal holde dig fra at pege kameraerne ud mod gaden.
Denne artikel for dig der ønsker at vide mere om regler for overvågning uanset om du overvejer at sætte et kamera op uden for dit hjem, eller om du repræsenterer en butikskæde, der vil sikre sig mod butikstyverier. I Danmark er privatliv og databeskyttelse højprioriterede emner, og derfor er der også en række konkrete krav og retningslinjer. Overholder du dem ikke, kan det få juridiske konsekvenser, såsom bøder eller påbud.
I forbindelse med denne guide henviser vi flere steder til Datatilsynet, som er den officielle myndighed på området. De har udgivet vejledninger, herunder den detaljerede Vejledning om tv-overvågning til offentlige myndigheder, som også kan være nyttig for private og erhverv, der ønsker at forstå dansk lovgivning om overvågning. Husk altid at holde dig opdateret, da praksis og lovgivning kan ændre sig over tid.
Regler for overvågning i det offentlige rum for private
Når en privatperson sætter et kamera op, er der i udgangspunktet lov til at overvåge sin egen private ejendom – men kun inden for sin egen grund. Som hovedregel må du ikke filme eller optage lyd af områder, hvor offentligheden færdes, som eksempelvis fortove, veje og naboens have. Denne afgrænsning er afgørende for at overholde regler for overvågning i det offentlige rum. I praksis betyder det, at hvis dit kamera kan se ud over fortovet foran din bolig, så skal du sørge for at justere kameraets vinkel, så det kun dækker din egen indkørsel eller forhave, og ikke områder, hvor andre mennesker har ret til at færdes uden at blive optaget.
Det er dog ikke altid sort/hvidt. Hvis dit hus ligger meget tæt på et offentligt fortov, kan det være svært helt at undgå, at kameraet fanger lidt af fortovet, når det filmer din indkørsel. I de fleste tilfælde er der plads til en praktisk vurdering: Hvis hovedformålet klart er at sikre din ejendom, og du har forsøgt at begrænse optagelser af gade og fortov mest muligt, er du sjældent i problemer. Men hvis kameraet helt åbenlyst peger ud mod offentlig vej, risikerer du at bryde loven.
Et andet vigtigt punkt er, at du som privat ikke må offentliggøre optagelser, hvor enkeltpersoner kan genkendes, uden samtykke. At dele videoer af formodede indbrudstyve på Facebook eller YouTube kan derfor blive en gråzone – eller decideret ulovligt. Formålet med overvågning skal være sikkerhed og beskyttelse, ikke offentliggørelse af andres adfærd. Hvis du vil videregive materialet som bevis, skal det ske til politiet eller din forsikring, ikke til hele internettet.
Samlet set er der tre hovedregler for private, der vil sikre sig mod at overtræde retningslinjerne for overvågning i det offentlige rum:
- Dit kamera skal pege mod din egen grund og ikke optage nabolagets fællesarealer.
- Du må ikke udbrede optagelserne til et bredt publikum.
- Formålet med overvågning skal være at beskytte din ejendom eller dine nærmeste, ikke at overvåge andre.
Overholder du disse retningslinjer, kan du roligt opsætte et udendørs overvågningskamera, der holder øje med din bolig. Men husk, at der gælder yderligere krav til skiltning og dataopbevaring, som vi uddyber i de næste afsnit.
Krav til skiltning for overvågning
Ifølge dansk lovgivning og Datatilsynets praksis skal det tydeligt fremgå, at et område er under overvågning. Det betyder, at hvis du opsætter kameraer, som kan betragtes som en del af regler for overvågning i det offentlige rum, skal du skilte med det. Skiltningen har to formål: For det første skal personer, der færdes i området, kunne vide, at de optages. For det andet har skiltningen en præventiv effekt – mange kriminalitetsformer forhindres, fordi folk ikke ønsker at blive fanget på kamera.
En god tommelfingerregel er, at skiltene skal være tydelige, letlæselige og placeret ved de indgange, hvor man kommer ind i det overvågede område. Hvis overvågningen er rettet mod din private ejendom, er det nok at have et skilt ved indgangen til din grund. Er overvågningen rettet mod en butik eller et lager, skal skiltet være synligt dér, hvor folk træder ind i det overvågede område.
Skiltet skal som minimum indeholde information om, at der foretages tv-overvågning. Hvis du er privatperson, behøver du ikke nødvendigvis at oplyse detaljerede kontaktinformationer, men det er alligevel en god idé at nævne, hvem der står bag overvågningen, og til hvilket formål. Er du virksomhed, skal det klart fremgå, hvem der er ansvarlig for overvågningen, og gerne med et telefonnummer eller en mailadresse, så man kan kontakte dig ved spørgsmål om optagelser.
Skiltning er ikke kun en formel lovbestemmelse. Det er også en vigtig del af at respektere folks privatliv. Ved at informere om overvågningen giver du de berørte personer mulighed for at vælge, om de vil gå ind i det overvågede område. Det handler i høj grad om transparens og dialog med omgivelserne.
Generelle begrænsninger og undtagelser
Selv om man som udgangspunkt ikke må overvåge områder, hvor offentligheden har adgang, er der undtagelser. Eksempelvis må du godt, under visse omstændigheder, have et kamera der dækker din forhave, selvom det uundgåeligt også optager en lille del af fortovet. Men her gælder det, at optagelserne kun er lovlige, hvis det er umuligt at indstille kameraet anderledes, og formålet udelukkende er at sikre din ejendom.
En anden undtagelse kan være midlertidige arrangementer, hvor du – eller en grundejerforening – har fået tilladelse fra kommunen til at opsætte kameraer under et event i det offentlige rum. Disse arrangementer kan for eksempel være byfester eller sportsbegivenheder, hvor formålet er at undgå hærværk eller tyveri i forbindelse med midlertidige installationer. Her skal der typisk søges en specifik tilladelse, og skiltningen skal være ekstra tydelig.
Hvis du vil være helt sikker på, at du ikke bryder regler for overvågning i det offentlige rum, er det bedste råd altid at holde kameraets synsfelt så snævert som muligt. Kan du justere det til kun at dække din garageindkørsel, bør du gøre det. Har du reelt brug for at overvåge en bestemt del af vejen foran dit hus, fordi du har gentagne problemer med hærværk på bilen, kan en ekstra tilladelse være nødvendig. Kontakt i givet fald din kommune eller rådfør dig med en juridisk ekspert, hvis du er i tvivl. Læs mere om om de generelle regler for overvågning
Regler for opbevaring af data
Når du optager videoer med et overvågningskamera, indsamler du personoplysninger i form af billeder af mennesker. Det betyder, at du er underlagt databeskyttelseslovgivningen (GDPR), selv hvis du er privat. Overholder du ikke disse krav, risikerer du bøder og påbud fra Datatilsynet. De generelle principper er, at:
- Optagelserne ikke må gemmes i længere tid end nødvendigt. Hvis formålet er at forhindre indbrud, burde du kunne nøjes med at gemme optagelser fra de seneste få uger.
- Optagelserne kun må bruges til det formål, de er indsamlet til. Du må ikke pludselig offentliggøre optagelser af folk på sociale medier.
- Du skal beskytte optagelserne mod uautoriseret adgang. De skal opbevares sikkert, fx på et krypteret harddisk-drev eller i en cloudløsning, hvor kun du har adgang.
Det er en god idé løbende at slette gamle optagelser. Hvis du har en kontinuerlig optagelse, bør systemet automatisk overskrive de ældste filer, når hukommelsen er fuld. Det sikrer, at du ikke opbevarer persondata unødigt. Overvej også at begrænse den tid, du gemmer optagelserne til fx 14 eller 30 dage, alt efter behov. Jo kortere tid, desto bedre står du i forhold til databeskyttelsesregler.
Regler for overvågning i det offentlige rum for erhverv
Driver du en forretning, et kontor eller en anden form for erhvervsaktivitet, og ønsker du at opsætte overvågning, gælder mange af de samme principper som for private. Men fordi virksomheder ofte har flere besøgende – kunder, leverandører, ansatte – vil der være et større fokus på dokumentation og formål. Desuden dækker regler for overvågning i det offentlige rum ofte større områder, hvis butikken eller virksomheden ligger lige ud til en befærdet vej eller et torv.
Som erhvervsdrivende skal du være ekstra påpasselig med, at optagelserne ikke er mere indgribende, end de behøver at være. Eksempelvis vil en café, der sætter kameraer op på sit udendørs serveringsområde, skulle sikre, at kameraet ikke ukritisk dækker hele fortovet, hvor uskyldige forbipasserende ellers vil blive filmet. Her er det igen vigtigt med korrekt vinkel på kameraet samt tydelig skiltning, så folk ved, at området bliver filmet.
Virksomheder er også underlagt GDPR og skal kunne dokumentere, hvordan de opbevarer og beskytter optagelserne. Her er retningslinjerne strengere, fordi du håndterer persondata i større skala. Du skal kunne fremvise en form for datastrømsbeskrivelse eller en sikkerhedsprocedure, der viser, hvordan du sikrer, at uvedkommende ikke kan tilgå optagelserne. I nogle tilfælde kan du også blive bedt om at udpege en dataansvarlig person, som har det overordnede ansvar for virksomhedens overvågning.
Overvågningen må ikke være unødvendig
Når man taler om erhvervsovervågning, er der et vigtigt princip: Overvågningen må ikke være mere omfattende, end hvad formålet kræver. Kører du eksempelvis en lille tøjbutik, kan du opsætte kameraer ved kasseområdet og indgangsdøren for at undgå tyveri, men du bør ikke opsætte kameraer på personaletoiletter eller i områder, hvor dine medarbejdere skifter tøj. Overvågning skal altid være proportional med det problem, den søger at løse.
Derfor bør enhver virksomhed, før den opsætter overvågningskameraer, lave en behovsafklaring. Hvor i butikken har du reelt behov for at overvåge? Er det nødvendigt at filme alle kunder konstant, eller er en detektionsfunktion, hvor kameraet kun optager ved bevægelse, nok? Kan du nøjes med at overvåge indgangen og kasseområdet? Jo mere målrettet din overvågning er, desto bedre står du i en juridisk kontekst, og desto mere respekt udviser du for kundernes og medarbejdernes privatliv.
Klart formål med overvågningen
Det er ikke nok blot at sige “Vi vil gerne have overvågning”. Du skal som erhvervsdrivende kunne dokumentere formålet. Det kan være:
- Forebyggelse af tyveri
- Undgåelse af hærværk
- Sikkerhed for personalet ved aftenarbejde
Hvis du ikke tydeligt kan angive formålet, kan du risikere at blive pålagt at fjerne kameraerne igen. Formålet skal fremgå af den interne dokumentation, og i nogle tilfælde også af skiltningen (fx “Området overvåges for at forhindre butikstyveri”). Dette krav hænger sammen med principperne i GDPR, hvor al databehandling – herunder videooptagelser – skal have et sagligt og konkret formål.
Klar skiltning om overvågning af området
Precis som for private er skiltning et krav for virksomheder. Endnu en gang handler det både om at give folk mulighed for at vide, at de kan blive filmet, og om at virke præventivt mod kriminalitet. For en virksomhed betyder det typisk, at du sætter et skilt op ved indgangsdøren, der angiver, at der er videoovervågning. Skiltet bør være i øjenhøjde eller let at få øje på, så kunderne ikke kan undgå at se det, inden de går ind.
Kontaktinformation til virksomheden skal fremgå på skiltet eller være let tilgængelig, så eventuelle spørgsmål om optagelserne kan stilles. Du kan fx skrive: “Overvågning i drift – henvendelser til (firmanavn og telefonnummer)”. På den måde overholder du også gældende regler for overvågning i det offentlige rum, hvis dele af din butiksareal vender ud mod gaden.
Begrænset adgang til optagelser
I en virksomhed er det typisk ikke alle ansatte, der skal kunne tilgå optagelserne. Kun de medarbejdere, der har et legitimt behov – fx ledere eller sikkerhedspersonale – bør kunne se videooptagelser. Har du en løsning, hvor optagelserne gemmes i “skyen”, skal du sikre dig, at adgangen er beskyttet med stærk kryptering og unikke login-oplysninger.
Datatilsynet anbefaler desuden, at man fører en form for logbog over, hvem der har set optagelserne, hvornår og til hvilket formål. Dette er især vigtigt i større organisationer, hvor flere mennesker har adgang til overvågningssystemet. På den måde kan du dokumentere, at du håndterer persondata ansvarsfuldt.
Opbevaring af data
Ligesom private skal også erhvervsdrivende overholde bestemmelserne i databeskyttelsesloven og GDPR. Det betyder, at videooptagelser kun må opbevares så længe, det er nødvendigt for formålet. Ligger formålet i at dokumentere butikstyveri, vil du ofte kunne nøjes med at gemme optagelser i 14-30 dage. Derefter bør materialet slettes eller overskrives automatisk.
Der skal også være klare procedurer for, hvordan materialet håndteres i tilfælde af en konkret sag. Hvis du fanger en person i tyveri og gemmer optagelserne som bevismateriale, bør dette kun ske til politiets efterforskning eller forsikringsselskabets dokumentation – og ikke deles mere bredt. Husk desuden, at hvis du modtager anmodninger om indsigt fra personer, der mener at være blevet filmet, kan du være forpligtet til at vise dem relevant materiale. Dette uddybes nærmere i afsnittet om privatliv og databeskyttelse.
Privatliv og databeskyttelse
En af grundpillerne i dansk og europæisk lovgivning er respekten for den enkeltes privatliv. Overvågning er en potentiel indgriben i folks personlige frihed, og det kræver derfor klare spilleregler. Herunder opsummerer vi nogle centrale pointer om privatliv og databeskyttelse, når det handler om regler for overvågning i det offentlige rum.
Beskyttelse mod urimelig overvågning
Både private og erhvervsdrivende skal tage hensyn til, at mennesker har ret til at færdes i det offentlige rum uden at føle sig konstant overvåget. Derfor er omfanget af din overvågning afgørende. Optager du for store områder, eller gemmer du optagelserne i for lang tid, kan det opfattes som urimelig overvågning. Datatilsynet lægger vægt på, at overvågningen ikke må være mere omfattende eller mere påtrængende, end formålet tilsiger.
Retten til indsigt
Enhver person, der er blevet filmet i det offentlige, har i princippet ret til at få oplyst, hvilke oplysninger der opbevares om dem. Det gælder også videooptagelser. Som ansvarlig for overvågning kan du modtage anmodninger om indsigt fra personer, der mener at være blevet optaget. Du er ikke altid forpligtet til at udlevere selve optagelsen, men du skal kunne dokumentere, hvilke data der er registreret, og eventuelt forklare, hvorfor du ikke kan udlevere materialet (fx hvis andre personer optræder på optagelsen).
I praksis vil de fleste private sjældent stå i den situation. Men for en butik eller en større virksomhed kan det være en reel problemstilling. Det er derfor vigtigt at have en procedure for håndtering af indsigtanmodninger, så man kan reagere korrekt og rettidigt. Ifølge GDPR skal du som dataansvarlig svare inden for en rimelig tidsramme, normalt inden for en måned.
Klageadgang
Hvis nogen føler sig uretmæssigt overvåget eller mener, at du har brudt loven, kan de klage til Datatilsynet. Dette gælder uanset om du er privatperson eller driver en virksomhed. Datatilsynet har beføjelse til at undersøge sagen, stille krav om ændringer og i værste fald udstede bøder, hvis der er sket grove overtrædelser. Man bør derfor tage klager alvorligt og straks gennemgå sin overvågningspraksis for at sikre, at den er lovlig.
For at undgå klager er åbenhed og korrekt skiltning helt centralt. De fleste bliver mere forstående over for overvågning, hvis de kan se, at formålet er tydeligt – fx “Overvågning mod butikstyveri” eller “Overvågning af privat grund”. Har du en velskrevet privatlivspolitik eller databehandleraftale, er du endnu bedre stillet, da du kan demonstrere, at du har gjort dig konkrete overvejelser om, hvordan data håndteres.
Overvågning med Qsmart
Hos Qsmart er vi specialiserede i leverancer af intelligente overvågningsløsninger og alarmsystemer, der naturligvis også kan fungere inden for regler for overvågning i det offentlige rum. Vi tilbyder kameraer med høj opløsning, bevægelsesdetektion og muligheden for at lagre optagelser lokalt eller i skyen, afhængigt af dit behov. Vi lægger vægt på at levere løsninger, hvor du let kan tilpasse kameraets synsfelt, så det ikke unødigt optager offentlige områder.
Vores produkter er alle kompatible med den velkendte SmartLife-app, så du nemt kan styre kamera, alarm og andre smarte enheder fra én samlet platform. Du kan eksempelvis opsætte notifikationer ved bevægelse i bestemte zoner, lave automatiske scenarier og sikre dig, at optagelser kun gemmes i en begrænset periode. Dermed kan du både respektere databeskyttelse og privatlivets fred, samtidig med at du drager fordel af moderne teknologi til sikkerhed og tryghed.
Skal du bruge overvågning i forbindelse med en butik, er det ofte en fordel med et system, der kan håndtere flere kameraer og giver forskellige brugerniveauer – så kun udvalgte medarbejdere kan se optagelser. Her har Qsmart en række professionelle løsninger, der er lette at konfigurere, skalerbare og lever op til de gældende lovkrav om skiltning, datahåndtering og formål. Vi er altid klar til at hjælpe med rådgivning og support, både teknisk og i forhold til lovgivning.
Er du privatperson, der ønsker at overvåge eksempelvis din indkørsel eller baghave, hjælper vi dig gerne med at finde et kamera, der ikke peger unødigt ud på offentlig vej, og hvor skiltningen er i orden. På den måde kan du trygt sikre din ejendom uden at bekymre dig om lovbrud.
Har du flere spørgsmål, sidder vores eksperter klar til at guide dig igennem alt fra valg af kamera til opsætning og løbende drift. Vi er opdaterede på både teknologiske og juridiske aspekter, så du kan føle dig sikker på, at din løsning overholder alle gældende regler.